Kaçaklara karşı ‘Kaçak Kapıda’ kampanyası
Tütün Sanayicileri Derneği, kaçak tütün mamullerinin ticaretinin yol açtığı ekonomik ve toplumsal tahribata dikkat çekmek amacıyla ‘Kaçak Kapıda Yasak’ kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında, yasa dışı tütün ticareti konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.
Türkiye’de yasal tütün mamulleri piyasasını temsil eden Tütün Sanayicileri Derneği ve üyeleri PM, BAT, JTI ve IT tarafından başlatılan kampanya kapsamında, yasa dışı tütün mamullerinin yol açtığı aksaklıklara dikkat çekilmesi amaçlanıyor. Türkiye’de tütün mamulleri satış ruhsatına sahip 150 bin bakkalın desteğiyle ticaretin ve toplumsal farkındalığın artırılması. artırmayı hedefledi.
“Toplumsal farkındalık artırılacak”
‘Dışarıda’ kampanyası bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan JTI Türkiye Kurumsal İlgi ve Bağlantı Müdürü Zeynep Öztürk, ‘Out of Door’ kampanyasının değerli bir başlangıç olduğunu vurguladı. Öztürk, kampanya kapsamında yapılacak çalışmaların hem toplumsal farkındalığı artırmak hem de Türkiye’de tütün mamulleri satış ruhsatına sahip 150 bin bakkalın farkındalığını artırmak için tasarlandığını belirtti.
“Kaçak ticaretin devlete faturası 70 milyar lira”
Yasadışı tütün ürünleri ticaretinin devlete 70 milyar TL’ye varan vergi zararına mal olduğunu belirten PM Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, bu ticaretin toplumsal etkilerine ve yürütülen başarılı yakalama operasyonlarına rağmen vergi kaybına dikkat çekti. devlet tarafından ve kararlı çabalarla. Diren, “Denetimsiz olarak üretilen ve satılan kaçak tütün ürünleri, 150 bin bakkalın cirosundan yılda milyarlarca dolar çalıyor. uyuşturucu, toplam tütün mamulleri pazarının yüzde 28’ine ulaştı.Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) raporlarına göre, yasa dışı tütün ve tütün mamulleri ticareti terörün önemli finans kaynaklarından birini oluşturuyor. KOM 2021 raporu, ülkemizde tütün mamulleri kaçakçılığında trendin yıllar içinde değişerek, sigaradan dolu tüp, boş tüp ve açık sarma tütüne evrildiği görülüyor.”
“Asıl sorun açık tütüne kaydı”
BAT Türkiye, Bulgaristan ve KKTC Genel Müdürü Alper Yüce, kaçak sigara ticaretinde 2014 yılında yüzde 20,7’ye yükselen bu oranın, devletin, yasamanın kararlı mücadelesi sayesinde 2020 yılı sonunda yüzde 1,5’a düştüğünü belirtti. düzenlemeler ve etkili saha önlemleri. ancak 2022 sonunda yüzde 6’ya çıktı. Yüce, “Son dönemde kaçak sigara eğiliminde yeniden artış olsa da günümüzde kaçak tütün mamulleri ticaretinin büyük bir bölümünü 3 ana eser oluşturuyor: Kaçak açık tütün, dolgulu makaronlar ve bandrol tütünden hazırlanan makaronlar, toplam kaçak tütün ticaretinin yüzde 25,8’ini oluşturuyor.2016’da 6 bin civarında olan kaçak açık tütün ve dolgulu makaron satan nokta sayısı bugün yaklaşık 20 bine ulaştı, dedi.
“Yasal düzenlemelerle çok değerli kazançlar elde edilebilir”
IT Turkey Yürütme Konseyi Lider Yardımcısı/Ülke Yöneticisi Can Menteş de devletin yürüttüğü mevcut operasyonların sürdürülmesi ve kapsamının genişletilmesinin önemine dikkat çekti. Menteş, bazı yasal düzenlemelerin ve yapılacak ek denetimlerin kaçak tütün mamulleri ticaretinin önlenmesinde değerli kazanımlar sağlayacağını belirtti.
Menteş, altını çizerek acilen uygulanmasını istediği 3 başlığı şöyle sıraladı: “Birincisi, izinsiz tütün ticaretine verilen hapis cezasının yeniden 3-6 yıla çıkarılması. İkincisi, yasa dışı tütün mamulleri üretim araçlarının internet üzerinden satışının önlenmesi. yasa dışı ticarette kullanılan araçlara el konulması.”
Yasadışı ticaret gelişti
Tütün Sanayicileri Derneği üyelerine göre yasa dışı ticaret gelişiyor. Daha önceki yıllarda yurt dışından kaçak sigaralar söz konusu olduğunda; günümüzde denetimsiz bir şekilde üretilip piyasaya sürülen makaronlarda açık tütün ve dolgulu tütün satışı ile mücadele edilmektedir. Bu konuda devlet tarafından ciddi denetimler ve çalışmalar yapılırken tüketicilere de büyük rol düşüyor. Bu konuda yurt içinde ve yurt dışında değerli çalışmalar yürüten derneğe üye firmalar, kaçak tütün ürünleri konusunda toplumu bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.
Her 4 kişiden 1’i yasa dışı işler kullandığının farkında değil
Yasadışı yollarla satın alınan tütün ve tütün ürünleri, terörizm de dahil olmak üzere yasa dışı zincirin farklı halkaları için mali kaynak oluşturmaktadır. Geçen yıl Şubat ayında yapılan ‘Yasadışı, Taklit ve Taklit Ürünlere İlişkin Tüketici Algısı’ araştırmasına göre, kaçak tütün tüketicilerinin dörtte biri yasa dışı tütün veya ürünleri satın aldıklarında bunun yasa dışı olduğunun farkında değiller. ‘Dışarı Kanun Dışı’ kampanyası ile hem bu konuda toplumu bilinçlendirmek hem de kayıt dışı bir zincirin önüne geçmek için bu noktaya dikkat çekmek amaçlanıyor. – İSTANBUL