Teknoloji

Uzayda yaşam bulunması ihtimali, düşünülenden daha fazla

Evrenimizdeki en yaygın yıldızlar Güneşimizden daha küçük ve daha soğuk olsalar da, aktivite ve yoğun ultraviyole radyasyon açısından çok daha şiddetli olabiliyorlar. Bu M-cüce yıldızların etrafında birçok kayalık gezegen bulunsa da, bu gezegenlerin garip davranışları, araştırmacıların bunların yaşam için uygun olup olmadıklarını sorgulamasına neden oldu.

Nature Communications dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu gezegenlerin belirli bir gelişme sürecini takip ettikleri durumda bir atmosfere sahip olmalarının mümkün olduğunu savunuyor.

Çalışmayı gerçekleştiren ekip, gezegenleri erimiş kökenlerinden kayalık bir kabuk ve bir atmosfer oluşumuna kadar modelledi. Simülasyonlar, oluşan ilk atmosferin muhtemelen yıldız tarafından yok edildiğini gösterdi, ancak ikinci bir atmosfer oluşabiliyor ve gezegenler bu yeni atmosferlerini koruyabiliyordu.

Washington Üniversitesi’nden baş yazar yardımcı doçent Joshua Krissansen-Totton, yaptığı açıklamada “Şu anda ötegezegen astronomisindeki en ilgi çekici sorulardan biri şu: M-cüce yıldızların yörüngesinde dönen kayalık gezegenler yaşamı destekleyebilecek atmosferleri koruyabilir mi?” dedi ve devam etti: “Bulgularımız, bu gezegenlerin bazılarının atmosfere sahip olma ihtimalini gösteriyor. Bu da, bu yaygın gezegen sistemlerinin yaşamı destekleme şansını önemli ölçüde artırıyor.

Bu gezegenler yaşanabilir bölgede oldukları ve yıldıza çok yakın olmadıkları sürece, hızlı bir şekilde atmosferlerinde yeterince su oluşturabilecekleri düşünülüyor. Erimiş durumdaki gezegenin başlangıçta hidrojenle örtülü olması bekleniyor ve bu ilk atmosfer tabakası, yıldız tarafından yok edilecektir. Ancak orta sıcaklıktaki gezegenlerde hidrojen, oksijenle birleşerek su oluşturacaktır.

Daha sonra, simülasyonların zamanla kararlı hale geldiğini gösterdiği bir şekilde, su ve diğer daha ağır gazlar bir atmosfer oluşturacaktır. Yağmurun hızla oluştuğu bu daha soğuk gezegenlerin daha kararlı bir atmosferi olacaktır.

Örneğin TRAPPIST-1 sistemindeki yedi gezegen, bir M-cücesi etrafındaki kayalık dünyaların mükemmel örnekleri. JWST şu anda bunları inceliyor, ancak şimdiye kadar yalnızca en yakın dünyalarla ilgili veriler yayınlandı ve beklendiği gibi, bir atmosfere sahip olma olasılıkları düşük görülüyor.

Krissansen-Totton, “JWST’nin yıldıza en yakın olan daha sıcak gezegenleri gözlemlemesi daha kolaydır çünkü daha fazla termal radyasyon yayarlar ve bu da yıldızdan gelen girişimden o kadar etkilenmez. Bu gezegenler için oldukça net bir cevabımız var: Kalın bir atmosferleri yok” diyor.

Krissansen-Totton, bu sonucun ilgi çekici olduğunu ve daha sıcak gezegenlerin atmosferlere sahip olabilecekleri için daha dikkatli bir şekilde incelenmeleri gerektiğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu