İş

Tüpraş İlk Entegre Raporunu Yayınladı

16 yıldır kesintisiz raporlama yapan ve ülkemizin ilk GRI onaylı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Tüpraş, değer yaratma yaklaşımını daha da güçlendirerek Entegre Faaliyet Raporu geçiş yolculuğunun ilk adımını atmıştır. Tüpraş, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu ilk kez Entegre Rapor olarak yayımladı.

Tüpraş, 2022 Entegre Raporu’nda Stratejik Dönüşüm Planı’nın ilk yılını kapsayan faaliyetlerini şeffaf bir şekilde ortaya koyarken, yatırımlarını sürdürürken sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik öncü çalışmaları için değerli bir yol haritası sunuyor.  

Entegre Rapor, Tüpraş’ın paydaşları için uzun vadeli değer yaratma sürecini detaylı olarak anlatmaktadır. Altı ana unsuru içeren çalışma; Finans, İnsan, Üretim, Entelektüel Sermaye, Toplum ve Doğal Kaynaklar başlıkları altında şeffaf bir şekilde bahislere yer vermektedir.

Tüpraş Entegre Raporu, Küresel Raporlama Girişimi (GRI), Ülkelerarası Entegre Raporlama Çerçevesi (IIR) ve Türkiye’de kendi segmentinde bir ilk olan Sektörel Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standardı’na (SASB) uygun olarak hazırlanmaktadır. Ayrıca şirketin Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonları da dahil olmak üzere 84 performans göstergesi için uluslararası bağımsız bir kontrol kuruluşundan sınırlı garantiler alınmıştır.

Raporun hazırlanması sırasında, Global Reporting Initiative’in bölümsel standardı olan GRI 11 unsuruna uygun olarak, 2021 yılı önceliklendirme analizi, ikili önemlilik yaklaşımı dikkate alınarak güncellendi ve 8 öncelikli konu belirlendi. Küresel sürdürülebilirlik endekslerinin beklentilerini karşılayan toplam 18 yeni performans göstergesi rapora dahil edildi. Şirket operasyonlarının çevresel, sosyal ve kurumsal etkilerini daha aktif yönetmek amacıyla kurulan Sürdürülebilirlik Komitesi’nin işleyiş ve faaliyetleri de raporda kapsamlı bir şekilde ele alındı.

“Tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz”

Tüpraş Stratejik Dönüşüm Planı’nın Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon emisyonu hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağının altını çizerek, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ‘Enerjimiz Gelecek İçin’ diyerek çıktığımız dönüşüm yolculuğumuzda, 2050 Karbon Nötr hedefimizi istikrarlı ve çeşitlendirilmiş saf enerji portföyü üzerine inşa ettik. Ana iş kolumuz olan sürdürülebilir rafinajın yanı sıra, yatırımlarımızı sürdürülebilir havacılık yakıtları, yeşil hidrojen ve sıfır karbonlu elektrik gibi enerji kaynaklarına ayırdık. Hava taşımacılığında, biyoyakıtların sektörü karbonsuzlaştırmada değerli bir rol oynamasını bekliyoruz. 2030 yılında 400 bin ton biyoyakıt hammaddesini işleyerek 2035 yılından sonra üretim kapasitemizi üçe katlamayı ve Türkiye’nin en büyük tedarikçisi olmayı hedefliyoruz. Yeşil hidrojen alanında öncelikli hedefimiz olan 2025 yılına kadar demo tesis kurma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Sıfır karbonlu elektrik işimizde, Türkiye’nin lider üreticisi olma hedefiyle 2030’da 1 GW’a ulaşma yolculuğumuzda gücünü 442 MW’lık Entek şirketimizden alıyoruz. Bu çalışmalarla, üretim faaliyetlerinden kaynaklanan Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını 2017 yılına kıyasla 2030’da yüzde 27 ve 2035’te yüzde 35 oranında azaltmayı taahhüt ediyoruz.”

Yelmenoğlu“Hedeflerimiz doğrultusunda, 2035 yılına kadar FAVÖK rakamımızın yüzde 30’unu sürdürülebilir havacılık yakıtı, yeşil hidrojen ve sıfır karbonlu elektrik satışlarından gelecek şekilde 2035 yılına kadar 2,7 milyar dolar yatırım yapmayı öngörüyoruz. ve finansal sonuçlar, tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

“Entegre rapor, uzun vadeli değer yaratma modeliyle bütüncül bir bakış açısı sunuyor”

Raporla ilgili görüşlerini paylaşma Yelmenoğlu , “Sürdürülebilirlik yol haritamız kapsamında üretim faaliyetlerimizin çevresel, sosyal ve yönetsel etkilerini entegre bir şekilde yönetir; tüm iş süreçlerimizle ve kurum kültürümüzle içselleştiriyoruz. Çalışmalarımızı ulusal ve uluslararası sürdürülebilirlik değerlendirme kuruluşlarının endekslerinde yer alıyor olarak tescilliyoruz; Ulusal ve küresel yatırımcıların beklentilerini dikkate alarak her yıl gözden geçiriyoruz. İlk kez yayınladığımız Entegre Rapor ile uzun vadeli değer üretme modelini sunarken, bütüncül bir yaklaşımla ve daha geniş bir gelecek perspektifiyle stratejik dönüşüm yolculuğumuza hız kazandırıyoruz.”

“5 yılda kadın çalışan oranımızı yüzde 40’a çıkarmayı planlıyoruz”

Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkeleri’nin (BM Kadın WEPs) imzacısı olarak kapsayıcı bir iş yeri olma hedefiyle kadınların eşit temsili için çalışmalar yürüttüklerini ifade ettiler. Yelmenoğlu “İşe alınan her iki yeni çalışandan biri kadın olmak hedefiyle ilerliyoruz. Mühendislik, Ar-Ge, inovasyon, hizmet tasarımı ve bilgi teknolojileri alanlarında 5 yılda yüzde 24 olan kadın çalışan oranımızı yüzde 40’a çıkarmayı planlıyoruz.”

Küresel Girişimler ve Tüpraş

Sürdürülebilirliği tüm iş süreçlerine entegre eden Tüpraş, İklimle İlgili Finansal Bildirim Vergisi’ni (TCFD) destekleyen küresel şirketler arasında yer almaktadır.

Şirket, cinsiyet eşitliği alanında dünyanın en kapsamlı çerçeve endekslerinden biri olan Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne ikinci kez dahil oldu.

Ayrıca dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne 2023 yılında imza atarak, anlaşmanın 10 temel evrensel ilkesine uygun hareket etmeyi de taahhüt etmektedir.

Avrupa su pazarının paydaş kuruluşu Water Europe’a katılan ilk Türk sanayi şirketi olan Tüpraş, Avrupa odaklı yeşil hidrojen çalışmalarına yön veren Hydrogen Europe’un da üyesidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gaziemirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu