Muğla’da Zeytinyağı Kalite Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın ödül töreni Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 134 üretici, firma ve markanın katıldığı yarışmada en iyi zeytinyağı üreticileri ödüllendirildi.
Programın açılışında Zeytindostu Dernek Lideri Atilla Totoş, “Muğla’daki yağlar dünyada çok az insanda bulunan yağlar. Zeytinyağını dalından sofraya kusursuz şekilde ulaştırmak için daha çok çalışacağız. ” diyerek yarışa katılan zeytinyağı sıralamasının hangi kurallara göre yapıldığını anlattı. Doç. İbrahim Kıvrak, bu yıl Muğla’da zeytinyağlarının önceki 3 yıla göre kalite anlamında çok yol kat ettiğini belirtti.
Konuşmasına zeytinyağı içerek başladı.
Konuşmasına zeytinyağı içerek başlayan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “2019 yılında ilk kez düzenlediğimiz bu yarışmaya 70 kişi katıldı. Bu yıl 134 başvuru oldu ve Milas birinci oldu. yine 60 katılımcı ile.Diğer ilçelerden daha fazla katılım bekliyoruz.Sayı 200’e çıkmalı.Son yıllarda talihsizlikler yaşadık.Pandemi,orman yangınları,seller,Rusya-Ukrayna savaşı hepimizi sarstı. Bu süreçte bu yarışmayı uluslararası platforma açmak için ön hazırlıklarımıza başladık ama büyük bir deprem yaşadık. Çalışmalarımız kesintiye uğradı “Ülkenin yedide biri neredeyse yok oldu. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.
“Sahadayız, odalarda değil, masa başındayız”
Saylak, “4 yıllık süreçte 59 markanın 39’unu gün yüzüne çıkardık. Cesaretlerinden dolayı kendilerini tebrik ediyorum. 12 organik çalışmamız var. Ortak akıl ön plana çıkınca bu işlerde başarı elde ediliyor. Odalarda” Üreticilerimizle masa başında değil tarlada kol kola çalışıyoruz.Zeytin ağacı bu toprakların kadim meyve ağacıdır.Muğla markalarını çoğaltmak, Muğla zeytinyağını aranır hale getirmek hayalimizdir. dünyaya ihraç ürünü.Muğla’nın gelecek nesillerine borçluyuz.Küresel bir iklim felaketinin tam ortasındayız.Havaların değişkenliğinin farkındasınız.Eski formüllerle üretim yapmak son derece zordur.Zorlu süreçten yükseleceğiz. Kol kola, omuz omuza, bilimsel olarak” dedi.
Saylak, ağustos ayında Menteşe Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü’nde toprak analiz laboratuvarı açılacağını söyledi. Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Eriş ve AK Parti Milletvekillerinin konuşmalarının ardından program ödül töreni ile sona erdi. – MUĞLA